افزایش مصرف قرص ریتالین بین دانشجویان و دانشآموزان با شروع فصل امتحانات
کارشناسان میگویند که سن اعتیاد به دهه دوم زندگی رسیده است و از میان داروها میتوان زولپیدوم، متادون و ریتالین را از داروهای مورد استقبال دانشجوها و دانشآموزان دانست.
قرص ریتالین خواصی شبیه آمفتامین دارد. ریتالین دارویی محرک از خانواده آمفتامین ها می باشد و در از نظر اعتیادزایی در کنار سایر اعضای این خانواده همچون اکستازی قرار میگیرد. مصرف این محرک باعث تحریک سیستم عصبی به ترشح بیشتر دوپامین می شود و این ترشح دوپامین باعث ایجاد حالت سرخوشی در مصرف کننده می شود. به همین جهت از این دارو در دوزهای پایین برای بیمارانی که به علت کمبود دوپامین در مغز با مشکلاتی همچون عدم تمرکز مواجه هستند استفاده می شود.
ترشح دوپامین باعث ایجاد حالت سرخوشی در مصرف کننده می شود و متاسفانه بسیاری برای تجربه حالت سرخوشی اقدام به استفاده غیراصولی این دارو میکنند. مصرف مکرر از این محرک باعث ایجاد تحمل نسبت به آن شده و مصرف کنندگان برای تجربه حالت سرخوشی ناشی از مصرف ریتالین مجبور به افزایش دوزمصرفی میشوند و اعتیاد به این محرک شکل میگیرد.
در سوی دیگر مصرف خارج از تجویز پزشک این محرک باعث میشود تا مصرف کنندگان به علت عدم درک صحیح خستگی و نیاز به استراحت، دچار کم خوابی غیرطبیعی شده و بتوانند بازه ی زمانی زیادی را بیدار باشد. متاسفانه این ویژگی باعث شده تا بسیاری از دانشجویان و دانش آموزان در زمان امتحانات برای مطالعه بیشتر و مقابله با خواب خود اقدام به مصرف ریتالین کنند، به همین جهت است که بسیاری از محرک به عنوان “قرص شب امتحان” یاد میکنند.
بعضی از دانشجویان در شبهای امتحان از این قرص استفاده میکنند تا بتوانند چندین ساعت متوالی بیدار بمانند و به شکل غیرمعمولی تمرکز خود را در مدت طولانی حفظ کنند.
محمدرضا قدیرزاده، کارشناس درمانگر و پژوهشگر حوزه اعتیاد: بر اساس گزارشها کنکور و فصل امتحانات عامل افزایش ۵۰درصدی مصرف ریتالین است و بر اساس نتایج یک مطالعه روی دانشجویان ایرانی، از هر ۱۰دانشجو، ۶نفر سابقه مصرف ریتالین دارند.